Kiállítótermek

Múzeum tbelső térkép-04-28

 

1-es terem

Baktalórántháza kezdetei

Baktalórántháza és környékének történetének bemutatása a bronzkortól egészen a tatárjárásig. Az eredetiekkel teljesen megegyező régészeti műtárgymásolatok közel négyezer évvel korábbra repítenek vissza az időben. Megismerkedhetnek a római katolikus templom történetével. A középkor források segítségével megismerkedhetünk a tatárok és a lovagok harcmodorával is.

 

2-es terem

Középkori évszázadok

Magyarország és Európa története a középkorban. Hogyan éltek hadakoztak az Anjou és a vegyes házi királyaink? Milyen haditechnikai újításokkal győzhetett a középkor marcona katonája? Milyen volt a középkori zene? Milyen pénzek voltak forgalomban a középkorban? Mindezekre a kérdésekre találhatjuk meg a válaszokat ebben a teremben.

 

3-as terem

Barkóczi terem

Baktalórántháza és szomszédos települései története a török hódoltság korában. Bocskai István, Báthori Gábor, Bethlen Gábor, Rákóczi György fejedelmek évtizedei. Bakta és Lórántháza ezekben a vészterhes időkben került a Barkóczi család tulajdonába. Megismerkedhetünk szalai Barkóczi László 1659-es végrendeletével. A hangszlop segítségével belehallgathatunk a kor zenéjébe is.

 

4-es terem

Károlyiak, Hallerek

Károlyi Sándor, hadvezér politikus, a Károlyi „birodalom” felépítője volt. A Károlyi család óriási birtokállományába Barkóczi Krisztinával kötött házasságával Bakta és Lórántháza is bekapcsolódott. Megtudhatjuk, milyen szerepet töltött be Bakta a Rákóczi szabadságharc alatt. A kastély története érdekes fordulatot vett a Károlyi család fennhatósága alatt!

 

5-ös terem

Dégenfeld terem

A forrongó Európa és az 1848-49-es szabadságharc története. Az újjáépített kastély fiatal tulajdonosa fontos szerepet vállalt a szabadságharc által megtépázott országunk vezetésében. A 48. Honvédzászlóalj zászlaját és annak kalandregénybe illő történetét ismerhetjük meg ebben a teremben.

 

6-os terem

A reformkor évtizedei

A 19. század idejébe repülhetünk! Megismerkedhetünk a reformkori magyar és európai divat történetével. A divat és az akkori élet megértésében segítségünkre lehet a teremben elhelyezett hangoszlop néhány zeneszáma is. Természetesen Bakta és a kastély történetéről is megtudhatunk egyet s mást a 19. század első évtizedeiből.

 

7-es terem

Úri passzió

A vadászat, a kártya, a kávé és még sorolhatnánk mik is voltak az „urak” passziói, kedvelt időtöltései a 19. és 20. század fordulóján. Emellett a korabeli bútorok, tárgyak segítségével jobban beleélhetjük magunkat a nemesi élet mindennapjaiba az úri passzió termében. És még az úri divatról ízlésről is kaphatunk felvilágosítást a korabeli gramofonslágerek kíséretében.

 

8-as terem

Gyermekek világa

A kastély legkisebb szobájában a régi korok kicsinyeinek történetével találkozhatunk. A gyermekjátékok mindig fontos elemét alkották a nevelés eszközeinek. A korabeli gyermekbútorok jobb képet adnak a nemesek csemetéinek életéről.

 

9-es terem

Női szalon

Természetesen a nőknek is voltak mindig passzióik. A női szalonban a korabeli berendezés segíthet elképzelni, milyen is lehetett báró vagy grófkisasszonyok élete valójában: hogyan tisztálkodtak, melyen szokásaik voltak és persze hogyan öltözködtek a régi korok nemes női.

10-es terem

A tudomány világa

Baktalórántháza története bővelkedik a hírességekben, érdekességékben és különlegességekben. A kastélyban több, a történelmet formáló személyek születtek, vagy éltek. A kastélykertben világraszóló felfedezéseket tettek a kor tudósai. Az erdőben pedig híresebbnél híresebb fajokat őriz ma is éppúgy mint ahogy